Dolnośląski Festiwal Zupy

  • Drukuj

Festiwal Zupy wymyślili Francuzi – Leopold Wojtan i członkowie Towarzystwa Attacafa. Pierwszy raz festiwal zorganizowano w Lille, w dzielnicy Wazemmes. Z Lille do Polski, do Krakowa, pomysł przywiózł Leopold Wojtan i Teatr KTO Jerzego Zonia, który zorganizował wielkie Święto Zupy w Krakowie.

W 2003 roku, po uzyskaniu zgody Towarzystwa Attacafa I Dolnośląski Festiwal Zupy w Jedlinie – Zdroju zorganizował Dyrektor Festiwalu Pan Krzysztof Dubiel. Impreza wzbudziła szerokie zainteresowanie wśród restauratorów, właścicieli gospodarstw agroturystycznych i osób indywidualnych.

 

 

13 lipca 2003 roku na terenie miasta odbył się I Dolnośląski Festiwal Zupy, w którym udział wzięło około 30 ekip w dwóch kategoriach - restauratorów i osób indywidualnych. Impreza zyskała uznanie wśród mieszkańców oraz uczestników i od tej pory odbywa się zgodnie z tradycją w sierpniu każdego roku.

Od początku do organizacji festiwalu włączyło się Stowarzyszenie Miłośników Jedliny – Zdroju, które  przygotowuje dla jego uczestników ponad 300 litrów różnych zup, a od kilku lat wraz z Centrum Kultury jest głównym organizatorem Dolnośląskiego Festiwalu Zupy.

 

 

Dolnośląski Festiwal Zupy w roku 2007 uzyskał tytuł Najciekawszej Atrakcji Turystycznej Dolnego Śląska w kategorii Wydarzenie lub Impreza.

 

 

 

Strona może korzystać z plików cookies w celu realizacji usług, zgodnie Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Polityka Cookies .